2021-11-12 21:00:52

Međunarodni tjedan svemira

Tjedan svemira inače se obilježava od 4. do 10. listopada no mi smo svoje aktivnosti na temu produljili kroz cijeli mjesec dok su pojedine aktivnosti još uvijek u tijeku. Cilj je zainteresirati učenike za otkrivanjem zanimljivosti o svemiru i planetima Sunčevog sustava.

Tako su učenici petih razreda sudjelovali na radionici „Među zvijezdama“ za potencijalno darovite učenike. Radionica je održana u Knjižnici za mlade Karlovac, a vodila ju je knjižničarka i spisateljica Sanja Graša. Nakon uvodnog razgovora o svemiru i galaksijama, svaki je učenik oživio svoju galaksiju.

 

       

      

     

Učenici šestih razreda u okviru nastave Prirode dobili su kao projektni zadatak izraditi Sunčev sustav. Pri izradi su učenici imali slobodu pri izboru tehnika i materijala. Naglasak je ipak bio na korištenju reciklažnog materijala kojeg imamo i koristimo u kućanstvu – stare loptice, kuglice, žica, vješalice, papir, karton, novine, glinamol, plastelin, kinetički pijesak, stiropor, baloni i sl. Pri izradi sustava trebalo je zadovoljiti kriterije urednosti, preglednosti, paziti na odnos veličina i udaljenosti među planetima te način na koji izabrani materijali i boje pridonose razumijevanju rada. Zanimljivi i nadasve maštoviti radovi izloženi su u školskom holu.

 

     

 

Učenice sedmog razreda radile su na izložbenim plakatima i vjerno likovno prikazale planete Sunčevog sustava. Također, trebalo je istražiti zanimljivosti koje se vežu za svaki od planeta te ih uklopiti u likovno rješenje. Izložba navedenih plakata također je priređena u školskom holu.

 

 

Posljednji zadatak namijenjen je učenicima osmog razreda. Osmaši će istraživati (ne)poznate znanstvenice koje su se bavile proučavanjem svemira te također pripremiti svoje radove za izložbu.

Voditeljice navedenih radionica su naše tri učiteljice prirodnih predmeta kemije, fizike i biologije, Ankica Veseljić, Ana Graša i Andreja Gašparović, a pomoć su im pružile i naša knjižničarka Darinka Vučković te Dijana Grginčić, socijalni pedagog.

Radovi naših učenika još uvijek krase školski hol dok će u mjesecu veljači 2022. g. u Knjižnici za mlade biti priređena još jedna izložba odabranih modela Sunčevog sustava, plakata i radova o znanstvenicama.


Osnovna škola Banija